17 Temmuz 2007 Salı

Pul koleksiyonumu göstereyim?

Ülkede filatelinin gelişmemesinin nedeni sanırım şu yüz yıllık "gel sana pul koleksiyonumu göstereyim" kalıbı... Oysa çoğumuz çocukluğunda pul biriktirirdik. Bizim mahallede hava futbol oynayamayacak kadar sıcak olduğunda, maç sonrası ya da ayaklık zamanlarında pul değişmek popüler aktiviteydi. Biraz büyüyünce bir kenarda kaldı pul defteri. İşte bence asıl suçlu bu pul koleksiyonu gösterme beylik lafı.

Yolunuz düşerse Kadıköy'deki Pulkay nefis bir ortam.

Ayrıca resimdeki de alemin en değerli pullarından, 1918 tarihli. ABD Posta İdaresi tarafından uçak postası -airmail- servisinin başlaması kararı 3 Mayıs 1918'de alınmış, ilk sefer içinse 15 Mayıs tarihi belirlenmiş. Posta idaresi güne özel pulları yetiştirebilmek için deliler gibi çalışmış, ama her birinde 100 pulun olduğu 9 sayfada uçaklar ters basılmış. 800 pul satışa çıkmadan imha edilmiş, yüzü ise satılmış. 100 taneden 4 pul bugüne ulaşanlar... Ekim 2005'te 2,97 Milyon dolara satılmışlar.

Sizlere pul koleksiyonunu göstermek isteyenlerin gerçek filatelistler olma olasılığını gözardı etmeyin. Sevgiyle... (Cezmi Ersöz kapanışı, 3 hamlede mat)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Filateli ne demek yeni öğrendim. Çok cahil kalmışım. Bu cahillik üzerine de bir hikaye alabilir miyiz?

honour knowledge dedi ki...

peçeteye yazıp sahneye iletirsen neden olmasın?

Adsız dedi ki...

Sayin Knowledge, bir bilgi küpü olan size, içi Finlandiyalı mektup arkadaşının mektuplarından demlik buharı yöntemiyle özenle çıkarılmış SUOMI pulları ile bezeli bir kolleksiyonun değeri ile ilgili görüşlerinizi sorabilirmiyim?

honour knowledge dedi ki...

biz ingilizce geliştirmek için abd'den (şişko), ingiltere'den (ingiliz, daha ne?) mektup arkadaşı seçerken iskandinav cevherini farkedip daha o yaşta finlandiya'ya yazan (her anlamda) bir üstada görüş belirtmek haddime değil.

bu ne vizyonerlik!